Ruská vláda schválila akvizíciu TNK-BP spoločnosťou Rosnefť

22.11.2012 Celý región

Moskva 22. novembra (TASR) - Ruská vláda dnes dala súhlas na prevzatie celej spoločnosti TNK-BP najväčšou ruskou ropnou firmou Rosnefť. Uviedol to dnes podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Všetky smernice týkajúce sa týchto kontraktov vláda schválila," povedal Dvorkovič poukazujúc na odkúpenie polovice TNK-BP od britskej ropnej firmy BP a zvyšných 50 % od konzorcia ruských oligarchov AAR.

Na základe podmienok dohody oznámených ešte v októbri BP získa za 50-% podiel v TNK-BP 17,1 miliardy USD (13,26 miliardy eur) v hotovosti a k tomu 12,84 % akcií Rosnefti. Konzorcium AAR by malo svoj podiel Rosnefti predať za 28 miliárd USD. Celkový kontrakt sa tak dohaduje na 55 miliárd USD.

V prípade úspešného dokončenia akvizície TNK-BP, tretej najväčšej ropnej spoločnosti v Rusku, sa Rosnefť stane najväčšou ropnou firmou na svete. Nový gigant by denne produkoval okolo 4,5 milióna barelov ropy.

Sberbank diskutuje s Rosnefťou o prípadnom financovaní kúpy TNK-BP

Najväčšia ruská banka Sberbank diskutuje s ruským ropným gigantom Rosnefť o prípadnom financovaní akvizície britsko-ruskej ropnej firmy TNK-BP. Uviedol to dnes výkonný riaditeľ Sberbank German Gref. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa informácií zo začiatku novembra by Rosnefti mohlo zhruba 14 až 15 bánk poskytnúť úver v hodnote 32,5 miliardy USD (25,21 miliardy eur) na podporu akvizície v celkovej sume 55 miliárd USD. "Momentálne s Rosnefťou túto záležitosť iba konzultujeme. Konkrétny plán (financovania) však v tejto chvíli nemáme," povedal Gref.
 

Vyberte región